
10 май, 2017
Всички сме си представяли какво би било да живеем някъде в Средиземноморието. Кристални води, бели пясъци, красиви планини, които сякаш не са реални, а са като нарисувани. Но ако трябва да сме честни, всъщност си мечтаем за храната по тези места – прясна риба, перфектна паста, вкусни сирена, току-що набрани зеленчуци. Всички храни, включени в известната средиземноморска диета.
Една от причините да е толкова популярна може би е фактът, че реално тя не е точно диета (всички мразим диетите). Тя е начин на живот. Забравете за стриктното следене на калориите или поставянето на макронутриентите в определени рамки. Вместо това този хранителен план Ви подтиква да се концентрирате върху яденето на много плодове, зеленчуци, ядки, зехтин, бобови растения и зърнени храни, включително паста. Целта на тази т.нар. диета е да Ви осигури много протеини от растителни източници и ястия с нисък гликемичен индекс (което означава по-малко резки скокове на кръвната захар). В умерени количества се включват риба, птиче месо, млечни продукти, яйца и червено вино. Червеното месо и захарта трябва да са избягват.
Съвместно изследване на Атинския университет, Университета в Навара, Кеймбриджкия университет и Университета „Тафтс“ показва, че хората, които живеят в района на Средзимно море и следват класическия модел на хранене там, страдат по-рядко от сърдечни болести, диабет и депресия. Този начин на живот може значително да помогне и за отслабване и контрол на теглото.
Преди да си стегнете куфарите за Италия или някой гръцки остров, имайте предвид, че можете да започнете да се храните като италианец и още след първото отбиване до супермаркета. Просто имате нужда от няколко продукта, които да комбинирате така, че да си осигурите вечери за цяла седмица, съобразени със средиземноморската диета.
Голямата десетка
- Бадеми. Ако искате да направите пастата си хрупкава.
- Пилешко. Което е добре, защото вероятно заема централно място в менюто Ви.
- Нахут. Не само за хумус.
- Сушени череши. Толкова ги подценяват.
- Риба. Не можете да живеете в Средиземноморието и да не ядете риба.
- Прясна моцарела. Вкусен източник на витамин В6, ниацин, рибофлавин, калций и протеини.
- Магданоз. Не само за гарниране.
- Паста. Само се придържайте към стандартната порция – колкото тенис топка.
- Спанак. Хубаво е да добавим нещо зелено
- Домати. Животът е по-хубав със сочни плодове и зеленчуци.
Как да ги комбинирате
-
Понеделник: Риба + Спанак + Бадеми. Върху канапе от спанак поставете няколко парчета печена риба, поръсете с филирани бадеми, малко зехтин и червен винен оцет.
-
Вторник: Паста + Моцарела + Чери домати. Смесете сварената паста с моцарелата, разполовени домати, зехтин, балсамов оцет и няколко щипки сол.
-
Сряда: Нахут + Чери домати + Спанак. В тенджера сложете доматите и нахута, поръсете с червен винен оцет и оставете да къкри 15 минути, след което разбъркайте с бейби спанак.
-
Четвъртък: Пилешко + Нахут + Бадеми. В купа комбинирайте печено пилешко със зехтин, нахут, накълцани бадеми и пресен лимонов сок. Загърнете в пълнозърнеста тортила.
-
Петък: Паста + Пилешко + Магданоз. Разбъркайте сварената паста с печено пилешко, магданоз и пресен лимонов сок.
-
Събота: Сушени череши + Риба + Магданоз. Оставете сушените череши да къкрят с малко балсамов оцет и лимонова кора, докато стане сос. Върху канапе от спанак сложете печена риба, поръсете с магданоз и полейте с черешовия сок.
-
Неделя: Паста + Моцарела + Сушени череши. Разбъркайте сварената паста с прясна моцарела, сушени череши, зехтин и няколко щипки сол и пипер. За повече протеини добавете и малко риба или пилешко.
Автор: greatist.com