Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата "Политика за управление на бисквитки".

Търсене Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter
Търси теми:  Разширено търсене

Слънцето може да е новият сок от цвекло

Слънцето може да е новият сок от цвекло
Теми по категории
Слънцето може да е новият сок от цвекло

11 май, 2018

Много експерти са на мнение, че изолираните микронутриенти са лош заместител на богатата и комплексна храна, от която са извлечени. Изглежда че мултивитамините просто не са универсален лек за всеки проблем. И предупрежденията, че не могат да заместят разнообразната диета, не са просто празни приказки. Само че, когато става дума за витамин D, не е толкова просто. Проблемът е, че той се съдържа в много малко храни, а основният му източник е слънцето.

Оказва се обаче, че слънчевите лъчи могат да са полезни и с друго. Това поне сочи едно съвсем ново изследване, публикувано в European Journal of Applied Physiology от екип, воден от Крис Ийстън от Университета на Западна Шотландия. Учените установили, че прякото излагане на слънчева светлина може да повлияе положително на нивата на азотния оксид в тялото, което пък би довело до ползи както за здравето, така и за спортните резултати.

Ефектът за здравето и мускулите

При изследването десетима доброволци били излагани на две различни дози ултравиолетова светлина (в диапазона UVA с дължина на вълните между 315 и 400 нанометра). След това учените измерили ефекта върху кръвното налягане, метаболизма и нивата на нитритите и нитратите.

Особен интерес предизвиква последното, защото в последните години сокът от червено цвекло придоби огромна популярност като средство за подобряване на спортната форма заради високите нива на нитрати. Тялото ги превръща в нитрити и след това в азотен оксид, който помага на мускулите да работят по-ефективно.

Също така според редица изследвания увеличаването на нивата на азотен оксид носи ползи за здравето като цяло, в това число понижаване на кръвното налягане и регулиране на кръвната захар. Всъщност миналогодишен експеримент, водено от Каумуди Джошипура от „Харвард“, показва, че използване два или повече пъти на ден на вода за уста, която убива бактериите в устната кухина, превръщащи нитратите в нитрити, се свързва с 50% увеличение на риска от развитието на преддиабетно състояние или диабет.

По-ранни изследвания пък показват, че кожата съдържа големи количества нитрити и когато бъде изложена на слънчеви лъчи, те се освобождават в кръвообращението. Подобно на сока от червено цвекло, това води до увеличаване на нивата на азотен оксид. Целта на шотландското изследване била до установи колко UVA светлина е необходима, за да доведе до този ефект.

Изяжте си зеленчуците

Двете дози били 10 и 20 джаула на квадратен сантиметър. По-високата доза отговаря на „приблизително 30 минути излагане на слънце в района на Средиземноморието“. Резултатите обаче били смесени.

И двете дози светлина успешно забавили метаболизма в спокойно състояние, което било оценено чрез измерване на кислородната консумация (VO2). Само че единствено по-голямата доза увеличила значително нивата на нитритите. Нито една доза светлина не повлияла на кръвното налягане, което е в контраст с някои по-ранни проучвания. Несъответствията могат да бъдат обяснени от някои детайли при използваните методи, като например как точно била излъчвана светлината и по кое време били измервани ефектите.

Въпреки това според авторите събраните данни предполагат, че „излагането на слънчеви лъчи има значително въздействие върху метаболизма“. Това е интригуващо, защото се наблюдават различни сезонни тенденции по отношение на здравето, като увеличение на инфарктите през зимата. Тези тенденции често се приписват на недостига на витамин D заради по-малкото излагане на слънце, но връзката между ултравиолетова светлина и азотния оксид също са възможно обяснение. Затова водещият автор на изследването Крис Ийстън съветва да включите повече богати на нитрати зеленолистни зеленчуци в диетата си, особено през зимните месеци.

Приносът на лъчите

Дали обаче ултравиолетовата светлина може да увеличи издържливостта? „Възможно е“, отговаря уклончиво Ийстън. Количеството азотен оксид, което си набавяте благодарение на слънчевата светлина, е много малко в сравнение с това, което си набавяте чрез храни, като цвеклото. Освен това варира в зависимост от фактори, като тена или колко от кожата е изложена пряко на лъчите.

И все пак Ийстън и колегите му провели интересен експеримент през 2015-а, комбинирайки истински UVA лъчи (или тяхна имитация) с истински нитратен гел (или пласебо) преди 16-километрово каране на колело за време. Нито UVA лъчите, нито гелът сами по себе си били достатъчни, за да предизвикат статистически значимо подобрение на резултатите. Комбинацията от двете обаче имала сериозен положителен ефект. Това предполага, че увеличението на азотния оксид вследствие на излагането на слънчеви лъчи, има важен принос.

Заключение

Само не приемайте това като призив да хукнете да се печете! На този етап изследването на Ийстън и колегите му води след себе си повече въпроси, отколкото отговори. Така че още сме далеч от практическото използване на откритията им. Засега изводът е прост – не забравяйте, че да прекарвате време навън е полезно, включително по начини, които едва сега започваме да осъзнаваме. И няма как да го замените.

Автор: outsideonline.com

Снимка: pexels.com

За контакт

Телефон: 0883 301 968 E-mail: office@2bfit.bg

Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter

Затвори прозореца