Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата "Политика за управление на бисквитки".

Търсене Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter
Търси теми:  Разширено търсене

Ползите от протеиновите шейкове

Ползите от протеиновите шейкове
Теми по категории
Ползите от протеиновите шейкове

07 август, 2016

В днешно време все повече спортисти вземат все повече протеини под една или друга форма. Достатъчно е да се разходите дори в близкия супермаркет и ще намерите какви ли не протеинови шейкове или обогатени с протеини храни. Независимо дали говорим за соев протеин, суроватка или казеин, става дума главно за едно – протеини!

Разбира се, един от най-добрите начини да си набавите нужното количество протеини е с нормална храна, но това не винаги е лесно. Особено ако работите и не Ви остава време за готвене или пък често сте в движение. Тогава протеиновите шейкове определено имат място в диетата Ви.

Защо са важни

Е, както е известно, протеините са нужни за изграждането на мускулите. Освен това се използват при производството на хормони, ензими, нуклеинови киселини, компоненти на имунната система. Без достатъчно протеини тялото не може да подсигури тези структури, които са в основата на всички клетки, тъкани и органи, нито пък може да произведе необходимите субстанции, нужни за редица жизненоважни функции. А и освен всичко останало, ще компрометирате възстановяването си, което може да доведе до претрениранe и контузии.

От друга страна след тренировка бързо имате нужда от протеини, за да започне процеса по изграждането на мускулите и възстановяването им от уврежданията, нанесени от физическото натоварване. Тъй като е нужно повече време за усвояването на храната (и съответно протеините достигат до мускулите по-бавно), това прави протеиновите шейкове идеален избор веднага след тренировка.

Какъв протеин да изберете

Суроватъчният протеин се е превърнал в любим суплемент за тези, които се стремят да развият мускулатурата си и да подобрят физиката си.  Най-честият критерии, по който да прецените качеството на протеина, е биологичната му стойност (от английски език Biological Value или BV). Това е мярка за количеството протеини в човешкото тяло, заменими от 100 грама протеини от храната.

Протеините с най-висока биологична стойност са смятани от мнозина за най-добрият вариант за насърчаване на мускулния растеж, за което обаче няма консеснсус в научните среди. Все пак повечето учени, занимаващи се с изследвания по въпроса, са съгласни, че по-високата биологична стойност води да по-добро усвояване и оползотворяване на протеините. Това би трябвало да доведе до повече чиста мускулна маса при равни условия (т.е. калории, тренировки и т.н.). Това обаче е прекалено обобщено. Въпросът е сложен и няма прост отговор.

В крайна сметка суроватката е пълен протеин с много висока биологична стойност. Той съдържа всички съществени и несъществени аминокиселини и има отлично съдържание на верижно-разклонени аминокиселини. Биологичната стойност на суроватката е 104, което е рекорд. На второ място са яйцата със 100. За сравнение биологичната стойност на млякото е 91, на казеина е 77, на говеждото е 80, на соята е 74, на пшеницата е 54, а на бобът – 49.

Биологичната стойност обаче е само един от критериите, макар и важен, за качеството на протеините и хората често му обръщат прекалено голямо внимание. Например, говеждото има сравнително ниска биологична стойност, както видяхме, но е главен източник на протеини за много атлети.

Соята има ниска биологична стойност, но в други отношения може да е доста полезна. Соевите зърна са един от малкото растителни източници на протеин, предлагащ всички незаменими аминокиселини. Според някои изследвания пък соевият протеин укрепва имунната система и костите, докато в същото време намалява риска от някои видове рак и сърдечни заболявания.

Това означава, че при избора на протеин, трябва да имате предвид биологичната стойност, но не се концентрирайте сляпо само върху нея.

От колко имате нужда

Минималното количество, нужно за изграждане на мускулна маса, е 2 грама на килограм от собственото Ви тегло. Над това количество допълните протеини ще помогнат, ускорявайки възстановяването след тренировка.

Макар че учените спорят каква е горната граница, реално е доста трудно да приемете прекалено много (особено чрез натурална храна). Ако обаче приемате огромни количества протеини, би било добре да внимавате да си набавяте достатъчно калций и магнезий.

Кога е най-доброто време за прием на протеини

Вече сте наясно с ползите и какво количество Ви е нужно, но остава въпросът кога е най-доброто време за прием на протеини? Логично, един от моментите, когато са Ви най-необходими, е веднага след тренировка, тъй като тялото започва да възстановява увредените мускули и има нужда от градивен материал за този процес.

Затова след тренировка е добра идея да заложите на малки порции, богати на протеини, през 3-4 часа, осигурявайки на мускулите си постоянен приток на протеини. Също така е разумно да си вземете протеинов шейк или бавноразграждащ се протеин, например извара, преди лягане, за да осигурите на тялото постоянен приток и докато спите. Закуската също е важна, защото тялото очаква презареждане след 8-10 часа без храна.

Изводите

Независимо от целите Ви, протеините трябва да се третират като основа на всеки хранителен план. Това е ключов нутриент за постигане на оптимална физика и спортно представяне. Едва ли е тайна за когото и да е било, че всеки активно спортуващ човек ще има голяма полза от това да си набавя достатъчно протеини. Само че богатата на протеини диета е полезна и за тези, които не се занимават със спорт толкова сериозно, тъй като най-малкото помага по-лесно да контролирате теглото си.

Автор: 2beFit

За контакт

Телефон: 0883 301 968 E-mail: office@2bfit.bg

Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter

Затвори прозореца