Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата "Политика за управление на бисквитки".

Търсене Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter
Търси теми:  Разширено търсене

Най-големите митове за отслабването (част 1)

Най-големите митове за отслабването (част 1)
Теми по категории
Най-големите митове за отслабването (част 1)

14 юни, 2013

Представяме Ви истината за някои наистина популярни стратегии, които по една или друга причина няма да Ви помогнат да отслабнете.

Мит: За да свалите теглото си, намалете въглехидратите и мазнините

Истината: Повечето диети, които Ви обещават бързи резултати, се въртят около идеята, че ограничаването на едно определено хранително вещество (обикновено въглехидрати или мазнини) е най-добрият начин да свалите теглото си. Изследване, проведено и публикувано през 2009-а в Масачузетския университет, обаче показва съвсем различно нещо.

В продължение на две години участниците в него следвали една от четири диети, ограничаващи калориите, с различни количества въглехидрати, протеини и мазнини. След 24 месеца всички свалили приблизително еднакво тегло (едва около 4 кг). „Това изследване показва, че калориите са най-важният фактор при отслабването. За да намалите теглото си, трябва да приемате по-малко калории, отколкото изразходвате – независимо от процента мазнини, въглехидрати и протеини в менюто Ви”, обяснява Тара Гидюс – професионален диетолог и състезател в маратони. Модерните диети в повечето случай само Ви разсейват от тази проста истина.

Правилният хранителен режим за активни хора

Въглехидрати: Те трябва да са 50 – 55% от общите калории. Тялото ги предпочита като основен източник на гориво, когато спортувате. Можете да си ги набавите от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения.

Мазнини: Трябва да са между 25 и 30% от общите калории. Нужни са Ви за усвояването на мастноразтворимите витамини. Освен това Ви засищат за по-дълго, така че ще се храните по-малко през деня. Ядките, семките, авокадото и зехтина са богати на полезни мазнини, които предпазват сърцето и намаляват вредния холестерол.

Протеини: Трябва да са 15 до 25% от общите калории. Те помагат на мускулите да се възстановят и да растат. Богатите на протеини храни, като говеждо, свинско и пилешко месо, са засищащи и тялото ги усвоява по-бавно. Някои мазни риби, като сьомгата, също така съдържат омега-3 мастни киселини, докато нискомаслените млечни продукти ще Ви осигурят и калций. Яйцата пък, освен с протеини, са натъпкани с витамини от групите А, К и D.

Мит: Тичайте в леко темпо, за да горите мазнини

Истината: Т. нар. "зона, в която горите най-много мазнини", се намира някъде между 50% и 70% от максималния Ви пулс. Когато тичате при такова ниско темпо, Вашето тяло си набавя енергия от мазнините. С покачването на сърдечния пулс все повече от енергията започва да идва от въглехидратите. Изглежда логично, че за да изгорите повече мазнини, трябва да държите пулса си по-нисък.

Обаче не е така. „Ако приложите по-голяма интензивност, по-малък процент от изгорените калории ще са от мазнини за сметка на въглехидратите. Обаче ще изразходвате повече калории като цяло”, твърди д-р Джейсън Карп. А това е ключът към отслабването. Освен това повече изгорени калории значи и повече изразходвани мазнини впоследствие. Затова си струва да вдигнете темпото.

Разбира се тичането с ниска интензивност си има своето място в тренировъчния план. То увеличава издръжливостта, но ако искате да ускорите метаболизма си, трябва да гоните интензивност. Карп съветва да включите в плана си интервални тренировки, защото според изследванията при тях изгаряте повече калории по време на тичането, а и след неговия край.

Как да измерите максималния си пулс: Пробягайте четири обиколки на писта, като всяка следващата обиколка е по-бърза от предишната. На последната спринтирайте колкото можете. Веднага след това проверете пулса си. Най-високото число е близко до максимума Ви.

Мит: Малките порции са по-добри от три обилни хранения

Истината: Много диетолози вярват, че да хапнете няколко малки порции през деня е сигурен начин да отблъснете глада. Това обаче по никакъв начин не е научно доказано според два независими анализа на Университета в Нюкасъл и на Университета „Грифит” в Австралия.

Експеримент от 2009 г. с над 10 000 души показал, че тези, които си похапвали между трите основни хранения, били 69% по-предразположени към покачване на килограми в следващите пет години. Честото ядене действително би имало полза, но само ако избирате наистина полезни менюта и контролирате много стриктно порциите си. В крайна сметка не е никак трудно шест малки хранения да се превърна в шест обилни. Отново всичко опира до калории.

„Може да седнете на масата три пъти, може и десет пъти. Важното е в двата случая да приемете еднакво количество калории, което да отговаря на плана Ви да отслабнете”, коментира Тара Гидюс. Все пак спортистите имат нужда от няколко закуски. Леко хапване преди и след тренировка или мач може значително да подобри представянето Ви, а и ще Ви помогне да се възстановите по-пълноценно, допълва Гидюс.

Ако смятате да тичате на обяд, може да заложите на малко сушени плодове с кисело мляко преди това и на микс от въглехидрати и протеини след това – като сандвич с пуешко, например. През останалата част от деня се вслушвайте в нуждите на тялото си, за да определелите кога да хванете ножа и вилицата.

Вижте още:
Най-големите митове за отслабването (част 2)
Най-големите митове за отслабването (част 3)
Най-големите митове за отслабването (част 4)
Най-големите митове за отслабването (част 5)
Най-големите митове за отслабването (част 6)

Автор: runnersworld.com

Снимка: freedigitalphotos.net

Затвори прозореца