Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата "Политика за управление на бисквитки".

Търсене Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter
Търси теми:  Разширено търсене

Какво превръща виното в еликсир на живота

Какво превръща виното в еликсир на живота
Теми по категории
Какво превръща виното в еликсир на живота

18 декември, 2015

Бихте ли повярвали, че едно вещество, което се съдържа в червеното вино, може да защити тялото от свързаните със стареенето болести, рак и дори инфаркт? Как ли? Като стимулира отбранителен механизъм, развил се в хода на еволюцията, който пази човешките клетки от генетични увреждания.

Повишеният прием на ресвератрол - органично съединение, което може да бъде открито в гроздето, се свързва с удължаване на живота на лабораторни мишки и понижаване на риска от сърдечни болести при хората. Тъй като червеното вино е особено богато на този антиоксидант, някои учени смятат, че в него се крие обяснението на т.нар. „френски парадокс”. Диетата на французите е доста богата на мазнини, но те рядко страдат от инфаркти, което може би се дължи на факта, че често пият вино.

Въпреки това учените продължават да спорят дали предполагаемите ефекти от ресвератрола върху човешкото тяло са реални. И ако са, то как е възможно това вещество да е толкова полезно? Специалистите от Научния институт „Скрипс” в Сан Диего може би имат отговор.

Еликсирът на живота

Тяхно изследване заключва, че ресвератролът наподобява друга молекула, която се открива в човешкото тяло и участва в активирането на древен процес, ограничаващ вредите върху ДНК в клетките. Това предпазва тялото от по-бързото стареене и редица болести.

„Този процес досега е бил пренебрегван. Изглежда, че ресвератролът го активира и то в по-малки количества, отколкото се е смятало”, обяснява професор Пол Шимел, който е бил начело на екипа, провел изследването. Всъщност учените откриват, че ресвератролът наподобява аминокиселината тирозин. Тя се свързва към ензими, които еволюирали преди стотици милиони години, докато животът все още е бил единствено на ниво микроби. Един от ензимите, известен като TyrRS, се активира след свързване с ресвератрол. Това го кара да навлезе в клетъчното ядро, където помага за предпазване на ДНК на хромозомите от генетични увреждания.

Според учените, когато TyrRS се озове в клетъчното ядро, той активира множество отбранителни гени, включително борещия се с рака ген p53, който подтиска развитието на тумори, както и т.нар. „гени на дълголетието”, които се борят със стареенето и свързаните с него болести. За целта са необходими относително малки количества от антиоксиданта. Всъщност в „Скрипс” използвали стотици пъти по-малки дози, отколкото по-рано се смятало, че биха имали ефект, обяснява съавторът на изследването Матю Саджиш. „Въз основа на резултатите можем да заключим, че умерената консумация на червено вино - до две чаши, осигурява на човек достатъчно ресвератрол, за да активира този отбранителен механизъм”, твърди Саджиш.

Според учените причината ресвератролът да има толкова голям положителен ефект при опитите с животни е, че прави същото и за растенията. TyrRS е толкова стар, че дори предшества разделянето на растителния и животинския свят. „Смятаме, че TyrRS е еволюирал, за да действа на най-високо ниво като превключвател или активатор на фундаментални защитни механизми в клетките при практически всички форми на живот”, заключва Саджиш.

Ефектите за мозъка

Може би очаквате червеното вино да попречи на паметта Ви, но всъщност то може да Ви помогне да помните по-добре. Учените от Тексаския университет „A&M” твърдят, че това се дължи именно на ресвератрола. Професор Ашок Шети и екипът му открили, че освен да предпазва сърцето и да забавя стареенето, той също така има положителен ефект върху хипокампа – част от мозъка, която има огромно значение за паметта, ученето и настроението.

Според изследването им, публикувано в Scientific Reports по-рано тази година, при възрастни плъхове, които получавали ресвератрол, се наблюдавало по-добро кръвообращение, по-добра памет и нарастване на мозъка, спрямо гризачите, които не получавали от антиоксиданта.

„Резултатите от проучването ни са поразителни. При контролната група плъхове, на които не давахме ресвератрол, пространствената памет до голяма степен се запази, но способността да придобиват нови познания в тази област постепенно отслабна между 22-ия и 25-ия месец. При групата на ресвератрол обаче и пространствената памет и способността за научаване на нова информация се подобриха”, обяснява Шети. Плъховете, получаващи от антиоксиданта, изпитали удвоена неврогенеза (процесът на растеж и развитие на неврони), по-добра микроваскулатура (разпределение на кръв до тъканите) и понижено възпаление в областа на хипокампа.

Изводите

Редица по-ранни проучвания сочат, че ресвератролът има големи ползи за здравето, предпазвайки тялото от окислителния стрес и подтискайки развитието на тумори. Той се открива в гроздето, като най-голяма обаче е концентрацията му в люспите на зърната, вероятно за да ги пази от паразити. Червеното вино по принцип съдържа повече ресвератрол от бялото, защото при ферментацията люспите на гроздето остават в течността по-дълго. Ако не си падате по виното, то може да си набавите ресвератрол от гроздов сок или някои храни, като натурален шоколад, боровинки фъстъци и фъстъчено масло.

Автор: 2beFit

Снимка: pixabay.com

За контакт

Телефон: 0883 301 968 E-mail: office@2bfit.bg

Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter

Затвори прозореца