Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата "Политика за управление на бисквитки".

Търсене Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter
Търси теми:  Разширено търсене

Какви са ползите от авокадото

Какви са ползите от авокадото
Теми по категории
Какви са ползите от авокадото

10 януари, 2014

Авокадото може да бъде забелязано на етикетите на много овлажняващи кремове и шампоани, но ползата от него не е само за кожата и косата. Може би сте чували за вкусната разядка гуакамоле. Тя обаче е само началото...

Ценни съставки

Този плод е изключителна храна. Той може да Ви помогне да контролирате нивата на холестерола си и да Ви осигури ценно количество фибри. Ето няколко важни причини да го включите в менюто си:

Мононенаситени мазнини: Това са т.нар. „добри” мазнини. Те контролират нивата на холестерола, намаляват риска от сърдечни болести и подобряват мозъчните функции.

Витамин Е: Силен антиоксидант, който предпазва клетките, борейки се със свободните радикали (атоми, останали с един електрон, които са отговорни за заболявания, като рак). Този витамин е от изключително значение за синтезирането на червени кръвни клетки. Те от своя страна помагат за пренасянето на кислорода в организма и освобождаването на тялото от отпадъчни продукти.

Витамин В6: Между страхотните му функции, витамин В6 (известен още като пиридоксин) помага за създаването на гликогена (резервно гориво, складирано в черния дроб и мускулите) и подобрява състоянието на кожата (което обяснява защо в много овлажняващи кремове има авокадо).

Каротиноиди: Авокадото помага за усвояването на каротиноидите от други полезни храни, като плодове и зеленчуци, когато се консумират заедно. Каротиноидите са богати на витамин А и намаляват риска от рак, сърдечни болести и подсилват зрението.

Как да го включите в менюто си

Първата стъпка към включването на авокадото в здравословната диета е умението да можете да подберете добър плод. Най-хубаво би било да си го купите, докато е още твърдо и после да го оставите няколко дни да узрее, преди да го изядете. За да разберете кога е готово за консумация, просто го стиснете леко. Все още трябва да е твърдо, но да може да бъде разрязано с нож без никакво затруднение.

Иначе можете да използвате авокадото по много начини. То е отлична добавка към сандвичи, салца, студени супи, салати, суши, омлет и дори към сладолед. Просто го обелете и вече е готово. И макар да стана ясно, че авокадото е много повече от гуакамоле, не забравяйте тази вкусна разядка.

Все пак не прекалявайте с него. Заради високото му съдържание на мазнини (около 85% от плода) експертите препоръчват да не изяждате повече от половин плод дневно. Ако пък го забравите в кухнята и презрее, недейте да бързате да го изхвърляте. Лесно може да го превърнете в домашно приготвена маска за лице. Достатъчно е да го смачкате и да го втриете в кожата, след като я измиете преди това. После постойте с него и го отмийте. Може да добавите два резена краставица на очите, докато си почивате намазани с крема от авокадо.

Автор: greatist.com

Снимка: freedigitalphotos.net

Затвори прозореца