10 януари, 2014
Авокадото може да бъде забелязано на етикетите на много овлажняващи кремове и шампоани, но ползата от него не е само за кожата и косата. Може би сте чували за вкусната разядка гуакамоле. Тя обаче е само началото...
Ценни съставки
Този плод е изключителна храна. Той може да Ви помогне да контролирате нивата на холестерола си и да Ви осигури ценно количество фибри. Ето няколко важни причини да го включите в менюто си:
Мононенаситени мазнини: Това са т.нар. „добри” мазнини. Те контролират нивата на холестерола, намаляват риска от сърдечни болести и подобряват мозъчните функции.
Витамин Е: Силен антиоксидант, който предпазва клетките, борейки се със свободните радикали (атоми, останали с един електрон, които са отговорни за заболявания, като рак). Този витамин е от изключително значение за синтезирането на червени кръвни клетки. Те от своя страна помагат за пренасянето на кислорода в организма и освобождаването на тялото от отпадъчни продукти.
Витамин В6: Между страхотните му функции, витамин В6 (известен още като пиридоксин) помага за създаването на гликогена (резервно гориво, складирано в черния дроб и мускулите) и подобрява състоянието на кожата (което обяснява защо в много овлажняващи кремове има авокадо).
Каротиноиди: Авокадото помага за усвояването на каротиноидите от други полезни храни, като плодове и зеленчуци, когато се консумират заедно. Каротиноидите са богати на витамин А и намаляват риска от рак, сърдечни болести и подсилват зрението.
Как да го включите в менюто си
Първата стъпка към включването на авокадото в здравословната диета е умението да можете да подберете добър плод. Най-хубаво би било да си го купите, докато е още твърдо и после да го оставите няколко дни да узрее, преди да го изядете. За да разберете кога е готово за консумация, просто го стиснете леко. Все още трябва да е твърдо, но да може да бъде разрязано с нож без никакво затруднение.
Иначе можете да използвате авокадото по много начини. То е отлична добавка към сандвичи, салца, студени супи, салати, суши, омлет и дори към сладолед. Просто го обелете и вече е готово. И макар да стана ясно, че авокадото е много повече от гуакамоле, не забравяйте тази вкусна разядка.
Все пак не прекалявайте с него. Заради високото му съдържание на мазнини (около 85% от плода) експертите препоръчват да не изяждате повече от половин плод дневно. Ако пък го забравите в кухнята и презрее, недейте да бързате да го изхвърляте. Лесно може да го превърнете в домашно приготвена маска за лице. Достатъчно е да го смачкате и да го втриете в кожата, след като я измиете преди това. После постойте с него и го отмийте. Може да добавите два резена краставица на очите, докато си почивате намазани с крема от авокадо.
Автор: greatist.com
Снимка: freedigitalphotos.net