Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата "Политика за управление на бисквитки".

Търсене Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter
Търси теми:  Разширено търсене

Защо е трудно да изпиете само една бира? Може би причината е във вкуса

Защо е трудно да изпиете само една бира? Може би причината е във вкуса
Теми по категории
Защо е трудно да изпиете само една бира? Може би причината е във вкуса

09 ноември, 2015

„Без една може, с една не.” Чували ли сте това оправдание, когато искате да изпиете по бира с приятел, но той Ви отказва, защото има важна работа на следващия ден и се притеснява халбите да не станат повече от една? Изглежда това не са празни приказки. Изследване на Медицинския университет в Индиана обръща внимание точно на този въпрос.

Наистина ли вкусът е от значение

Всъщност авторите му се гордеят, че то е една от първите проучвания, концентрирани върху вкуса и как той влияе на поведението на човек (независимо от алкохола). Изводът им бил, че вкусът на бирата влияе на тази част от мозъка, която ни кара да се чувстваме добре.

Учените накарали 49 мъже да пият популярната спортна напитка Gatorade и любимата им бира. Участниците варирали от хора, които пият само с повод, до такива, които редовно употребяват алкохол. Не употребявали никакви или почти никакви опиати или тютюн. Преди старта на експеримента всички посочили, че предпочитат бира, вместо коктейли, вино и т.н. Самото изследване продължило 15 минути, през които на равни интервали от по 5 минути всеки от мъжете трябвало да изпие само 15 милилитра (т.е. една супена лъжица) вода, любимата му бира и Gatorade.

Използвайки позитрон-емисионна томография - т.нар. ПЕТ скенер, който позволява да бъде наблюдавано функционирането на тъкани и органи, учените сканирали главите на мъжете за следи от допамин. Допаминът е невротрансмитер, който влияе на центровете на мозъка, отговорни за удоволствието и чувството за възнаграденост. Нивата му се покачват след консумация на алкохол и други субстанции, можещи да предизвикат зависимост. Учените установили, че при участниците в изследването нивата на допамин в мозъка се покачили значително повече след супената лъжица бира, отколкото след спортната напитка. Най-странното е, че нивата били дори по-високи при тези, които имали родствена връзка с хора, страдащи от алкохолизъм.

Извън изследването със скенер мъжете отчели, че веднага след супената лъжица им се припило бира. След супената лъжица с Gatorade обаче нямали особено желание да получат още от спортната напитка, макар че повечето намирали вкуса й за по-приятен от вкуса на бирата.

След като в изследването са участвали само мъже, може би се чудите какво е положението с дамите? Учените решили да ангажират в експеримента единствено мъже, тъй като не успели да открият достатъчно жени, предпочитащи бирата пред другите видове алкохолни напитки.

Можем ли да му се доверим?

Всъщност е рано да се каже, като имаме предвид, че това е едно от първите изследвания, търсещо пряка връзка между вкуса и човешкото поведение. А и участниците в него са сравнително малко на брой. То обаче не е първото, което пряко свързва сетивата и реакциите на мозъка.

Експеримент на Университета в Калифорния, Сан Диего, доказва, че визуалният стимул (в случая снимки) е достатъчен, за да накара човек да поиска да пие. Друг по-ранен опит на Медицинския университет в Индиана пък показва, че мирисът на алкохол може да подтикне човек да иска да пие повече. Въпреки ограниченията на по-новото изследване на учените от Индиана, то все пак може да даде задоволително обяснение защо действително ни е трудно да спрем след първата бира.

Автор: 2beFit

Снимка: pexels.com

За контакт

Телефон: 0883 301 968 E-mail: office@2bfit.bg

Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter

Затвори прозореца