Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата "Политика за управление на бисквитки".

Търсене Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter
Търси теми:  Разширено търсене

Защо всъщност са Ви нужни омега-3 мастни киселини

Защо всъщност са Ви нужни омега-3 мастни киселини
Теми по категории
Защо всъщност са Ви нужни омега-3 мастни киселини

01 юли, 2016

Богатото на омега-3 рибено масло е смятано за една от най-добрите хранителни добавки, но дали всъщност не се хващате на въдицата? Не са ли тези полезни мазнини прекалено добри, за да е истина?

В средата на 70-те години на миналия век група учени отиват в Гренландия, за да изследват уникалния начин на живот на местните ескимоси. Изобщо нямат представа колко значими, ще се окажат откритията им. Диетата на ескимосите била проста и се базирала на тлъсти риби – сьомга, скумрия, сардини, месо от китове и т.н. Това не е никаква изненада. Изненадващо за учените обаче било колко здрави са оказали тези хора. Нямали сърдени проблеми, кожата им била в отлично състояние, ставите им били здрави. И то при положение, че диетата им съдържала абсурдно голямо количество мазнини. Скоро обаче учените направили връзката. Въпросните риби съдържали голямо количество омега-3 мастни киселини.

Та обратно на въпроса. 40 години по-късно омега-3 мастните киселини са едно от най-изследваните вещества и в научните среди има консенсус колко са важни за доброто здраве. Така че определено са толкова добри, колкото е голяма и славата им. Но с какво точно могат да Ви помогнат?

Изядохте ли си рибата?

Омега-3 мастните киселини се наричат „съществени“, за което си има добра причина. Те са важни за здравето, но не можете да ги произвеждате сами, заради което трябва да си ги набавят чрез диетата си. Тялото постоянно възстановява клетъчните увреждания. Затова се нуждае от полиненаситени мазнини, които могат да изграждат клетъчните мембрани. Недостигът на полиненаситени мазнини принуждава тялото да използва наситените мазнини за изграждането на новите клетки, което натоварва сърдечносъдовата система.

В крайна сметка да увеличите приема на омега-3 полиненаситени мазнини – в частност ейкозапентановата киселина (EPA) и докозахексанова киселина (DHA), може да Ви донесе сериозни ползи за здравето. Има съвсем реални научни доказателства, че омега-3 мастните киселини, включени в достатъчни количества в диетата, намаляват риска от сърдечни болести, борят се с депресията, укрепват имунната система, подсилват зрението и ограничават възпаленията на дихателните пътища. Те дори могат да Ви направят по-добри спортисти, като подобрят времето за реакция и способността Ви да вземате бързи решения под напрежение.

Проблемът с количеството

Но какво точно означава „достатъчно количество“? Може би вече се чудите дали си набавяте достатъчно? За съжаление най-вероятно отговорът е: „Не.“ Диетата на средностатистическия българин е бедна на омега-3, но е пък е богата на омега-6 мастни киселини, които се откриват в храни, като ядките и семената, зеленчуковите масла и червеното месо от животни, захранвани със зърно. Здравословният баланс между тези две мазнини е 1:1, но типичната модерна диета често предоставя съотношение от порядъка на 1:10 или дори 1:15. Омега-6 мастните киселини наистина имат важни функции в тялото, но прекомерното количество в комбинация с ниски нива на омега-3 може да има негативен ефект.

Проблемите настъпват, когато полиненаситените мазнини се превръщат в тялото в молекули, наречени ейкозаноиди. Омега-6 мастните киселини се превръщат в ейкозаноиди, които насърчават развитието на възпаления и тромби, докато ейкозаноидите от омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни функции. Двата типа мазнини се състезават за превръщането им в съответните ейкозаноиди, така че увеличеният прием на омега-3 ще намали синтезирането на „лошите“ ейкозаноиди. В резултат на това балансираният прием на двата типа мазнини намалява риска от хронични възпаления.

Изводите

Най-добрият начин да си осигурите добър баланс на омега-3 и омега-6 мазнини в тялото е, като консумирате богати на омега-3 храни, например сьомга (и други тлъсти риби, както стана дума в началото), орехи и ленено семе, докато в същото време ограничите пържените храни и продуктите, преминали сериозна обработка.

Друг вариант е да се насочите към приема на чисто рибено масло, богато на EPA и DHA. Генералните препоръки са да не приемате дневно над 3 грама EPA и DHA, като не повече от 2 грама да идват от суплементи.

Автор: 2beFit

Снимка: pixabay.com

Затвори прозореца